adsense

Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Kosmetyki. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Kosmetyki. Pokaż wszystkie posty

wtorek, 22 lipca 2014

Naturalna pielęgnacja okolic oczu i ust

Skóra wokół oczu jest najcieńsza na całej twarzy, pozbawiona gruczołów tłuszczowych, zawiera też małą ilość kolagenu i elastyny. Narażona bezpośrednio na niekorzystne czynniki środowiska oraz fakt, że codziennie wykonujemy mnóstwo ruchów związanych z mimiką, łatwo stwierdzić, że właśnie okolice oczu i ust najszybciej zdradzają nasz wiek.
O okolice oczu i ust warto zadbać już od młodości stosując pielęgnację ujędrniającą i nawilżającą.

czwartek, 15 maja 2014

Właściwości lecznicze naturalnych mydeł z Maroka

Mydło ogórkowe – mydło zawiera wyciąg z ogórka, ma właściwości ściągające, które pomagają zmniejszyć nadmierne przetłuszczanie. Ogórek zwiększa zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci, sprawia, że skóra staje się naturalnie zdrowa i odporna na niekorzystny wpływ warunków atmosferycznych. Uspokaja i odświeża skórę, leczy i zapobiega oparzeniom słonecznym. Ogórek doskonale oczyszcza i nawilża skórę. Działa odświeżająco i ściągająco.


wtorek, 15 kwietnia 2014

Aker Fassi

Aker Fassi to naturalny barwnik w proszku, produkowany w Maroku z naturalnego suszu z płatków maku wymieszanego z korą granatu. Od bardzo dawnych czasów kobiety berberyjskie używają go do naturalnego makijażu ust i policzków. Nadaje on czerwoną, naturalną barwę.



poniedziałek, 24 marca 2014

Trądzik - naturalna pielęgnacja

Trądzik jest chorobą skóry polegającą na nadmiernym wydzielaniu sebum przez gruczoły łojowe. Problem powstawania wyprysków, zaskórników i stanów zapalnych dotyczy nie tylko nastolatków, ale coraz częściej atakuje ponownie w dorosłym życiu. Przyczyną nadmiernej pracy gruczołów łojowych jest zachwiana równowaga hormonalna, najczęściej podczas miesiączki, ciąży i w okresie menopauzy. Zwiększone objawy trądziku zauważa się również w okresach silnego stresu, przy zażywaniu niektórych leków.


niedziela, 16 marca 2014

Olejek lawendowy

Kwiaty lawendy, a w szczególności otrzymywany z nich olejek, są wykorzystywane w kosmetyce od wielu lat. Roślina ta ma także właściwości lecznicze. Swój silny charakterystyczny zapach ta drobna krzewinka z rodziny jasnotowatych zawdzięcza licznym związkom z grupy terpenów. Jest często używanym środkiem ułatwiającym zasypianie, uspokajającym, poprawiającym trawienie, rozgrzewającym, łagodzącym ból pourazowy i wspomagającym gojenie się ran.


niedziela, 16 lutego 2014

Olejowanie włosów

Olejowanie włosów wywodzi się z Indii. Tam przed laty gorący klimat, który osłabia włosy, spowodował, że zaczęto stosować naturalne olejki do ochrony przed słońcem i kurzem. One przyczyniały się do dużego osłabiania włosów. Zaczęto stosować oleje wytworzone w tradycyjny sposób. To pomogło chronić piękne, długie włosy kobiet przed przesuszeniem i siwieniem. Potem te zabiegi stały się też popularne w krajach arabskich, m.in. w Maroku. Arabki, których znakiem rozpoznawalnym są też piękne, lśniące włosy, włączyły do swojej pielęgnacji naturalne oleje. Już od jakiegoś czasu olejowanie stało się też popularnym zabiegiem w Europie. W Polsce też coraz częściej kobiety interesują się tą metodą upiększania i dbania o włosy.


sobota, 11 stycznia 2014

Olej kokosowy z Maroka

Olej kokosowy otrzymuje się metodą delikatnego tłoczenia z miąższu owoców kokosa. Charakteryzuje go subtelny kokosowy zapach. Uprawiany od tysięcy lat, stosowany w pielęgnacji skóry i włosów. Nasycone kwasy tłuszczowe oraz wysoka zawartość odmładzającej witaminy E sprawiają, że naturalny olej kokosowy wywiera niezwykle korzystny wpływ na skórę.


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Henna marokańska

Henna jest to naturalny barwnik roślinny produkowany z liści i pędów rośliny zwanej Lawsonią Bezbronną. Służy do malowania skóry już od ponad 5000 lat na obecnych terenach Dalekiego Wschodu, Indii, Pakistanu, Iranu oraz w krajach Afryki, m.in. Maroka. Naturalna henna to roślina, która posiada właściwości lecznicze i upiększające. Liście posiadają kolory w różnych tonacjach od ciemnej zieleni aż po zielony szmaragd i brąz. Henna wykazuje leczniczy wpływ na skórę i włosy. Wykorzystuje się ją przy leczeniu stanów  zapalanych skóry, a najczęściej przy bakteryjnych wykwitach jak również w leczeniu drobnych zadrapań czy ran na skórze. Jest naturalnym lekarstwem zalecanym przez dermatologów przy leczeniu egzemy, łuszczycy.


środa, 11 grudnia 2013

Marokański khol

Khol to drobny czarny pył używany przez kobiety arabskie. Znany jest już od czasów Starożytnego Egiptu. Pierwotnie jako ochrona przed dolegliwościami oczu. Sądzono również, że zaciemnienie wokół oczu będzie chroniło przed ostrymi promieniami słonecznymi. Ponadto, matki stosowały kohl na oczy ich dzieci zaraz po urodzeniu. Jedni czynili to dla "wzmocnienie wzroku dziecka", a inni, aby chronić dzieci przed "złymi mocami."
Egipcjanie używali go jako krople do oczu w celu zapobiegania i łagodzenia infekcji oczu, ale również chroniąc oczy przed silnym światłem odbijającym się od piasku pustyni. W tych czasach kholu używali zarówno mężczyźni jak i kobiety. Od tej pory khol stosowany jest przez Arabów i Berberów.


wtorek, 3 grudnia 2013

Olej migdałowy z Maroka

Migdałowiec to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Jego owoc to śliwa migdał. Drzewo osiąga wysokość do 10 m. Pięknie kwitnie, zapełnia się biało-różowymi kwiatami. Owocem jest podłużny pestkowiec o długości do 6 cm. Po opadnięciu wyłuskane pestki nazywa się migdałami. Wyróżnia się gorzkie i słodkie odmiany. Gorzkie migdały zawierają sporo silnie pachnącego glikozydu amigdaliny, która rozpada się m.in. na trujący cyjanowodór, tzw. kwas pruski. Dodaje się je więc w minimalnych ilościach, żeby np. sernik był aromatyczny czy aby nadać ostrzejszy smak marcepanowi.

poniedziałek, 18 listopada 2013

Czarnuszka z Maroka

Maleńkie czarne ziarenka czarnuszki już w starożytności były panaceum na wszelkie dolegliwości, wspominano o niej już w dziełach greckich filozofów. Odkryto, że jest bogata w witaminy, minerały i proteiny roślinne, jak również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Stąd szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie i w kosmetyce.


wtorek, 29 października 2013

Glinka Ghassoul z Maroka

Ghassoul, czyli naturalna glinka, wydobywana jest w Maroku ze skał w górach Atlas z głębi ziemi. Została odkryta przez ludy koczownicze ponad 1400 lat temu. Skałę kruszy się i filtruje, aby wyodrębnić tylko materiały mineralne gliny, czyli to co najcenniejsze. Są one następnie suszone na słońcu, potem ponownie rozdrabniane i oczyszczane. Glinka sprzedawana jest w rozdrobnionych kawałkach lub w proszku. Istnieje szara, brązowa, zielona lub biała. Ma bardzo długi termin ważności, do pięciu lat. Przechowuje się ja w papierowych workach, chroniąc przed wilgocią i światłem słonecznym.


środa, 23 października 2013

Opuncja figowa z Maroka

Opuncja figowa należy do rodziny kaktusowatych. Wiosną tworzą się na kaktusie jasno żółte, lub lekko czerwone kwiaty, z których potem rodzą się owoce w kolorach:  żółtym, pomarańczowym, różowym, fioletowym i zielonym - najczęściej. Owoce osiągają wielkość 5-8 cm, pokryte charakterystycznymi drobnymi kolcami, są słodkie i soczyste.  Owoc zawiera słodki miąższ: żółty, zielony bądź czerwony i mnóstwo małych, ciemnych nasion. Liczba nasion jest bardzo duża w przedziale od 160 do 300 na jeden owoc. Owoce opuncji zawierają sporo wapnia, fosforu i witaminy C i E. Opuncja figowa jest owocem, którego waga może wahać się od 50 do 400 g .


sobota, 19 października 2013

Czarne mydło savon noir z Maroka

Savon noir to naturalne mydło, które jest całkowicie wolne od substancji chemicznych .  Wyprodukowane  z oliwek , które są bezzapachowe  i charakteryzują się bardzo dużą zawartością witaminy E. Czarne mydło  jest zalecane przez ekspertów do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt.  Mydło ma konsystencję pasty, ma naturalny zapach. Gęsty miąższ, 100% naturalny, doskonale  usuwa martwy  naskórek.Sprawia też, że skóra jest delikatnie rozjaśniona, przez co wygląda na zdrową.


wtorek, 15 października 2013

Złoto Maroka olej arganowy kosmetyczny

Olej arganowy produkowany jest z owoców drzewa arganowego. Drzewo Arganowe jest krzewiaste i cierniste, charakteryzuje się tym, że wiecznie pozostaje zielone. Osiąga wysokość 8-10 metrów.