Historia kuchni marokańskiej sięga
bardzo dawnych czasów. Kuchnia ta uważana jest za jedną z najsmaczniejszych w
całej północnej Afryce. Według smakoszy najlepiej zakosztować jej w
marokańskich restauracjach i w
domach,gdzie od pokoleń przygotowuje
się tradycyjne potrawy. Przez wiele lat jednak zmieniała się i stale
dostosowywana była do istniejących trendów i nowych odkryć kulinarnych. Dania kuchni marokańskiej uznano już dawno
temu za jedne z najbardziej bogatych smakowo na świecie. Wiele tradycyjnych dań
marokańskich zdobyło swą popularność na wszystkich kontynentach. Przede wszystkim wyróżnia
je dobór przypraw, świeżych ziół i sposób przygotowania. Kuchnia bazuje na
produktach powszechnie dostępnych w Maroku od wielu lat.
Do najbardziej znanych potraw
marokańskich zalicza się tajine (tadżin), który przygotowuje się na wiele
sposobów, np. z baraniną, mięsem drobiowym, rybą, lub z samych warzyw. Kolejnym
popularnym daniem jest kuskus, rodzaj kaszy podawany z mięsem i warzywami.
Często spożywa się też kuskus na słodko. Najbardziej znaną zupą jest harira. Przygotowuje się ją z soczewicy, ciecierzycy, baraniny, grochu, bobu, pomidorów i innych warzyw. Zupę tę przygotowuje się na wiele sposobów, więc ciężko o jeden oficjalny przepis. Jest to zupa spożywana tradycyjnie w porze Ramadanu. Doskonałym dodatkiem do niej są świeże daktyle.
Najbardziej znane ciasto to Pastilla. To rodzaj francuskiego ciasta z mięsnym lub rybnym farszem. Najbardziej tradycyjna forma to nadzienie z gołębia. Całość jednak posypana jest cukrem pudrem i cynamonem. Ciekawe i smaczne połączenie.
Często spożywa się też kuskus na słodko. Najbardziej znaną zupą jest harira. Przygotowuje się ją z soczewicy, ciecierzycy, baraniny, grochu, bobu, pomidorów i innych warzyw. Zupę tę przygotowuje się na wiele sposobów, więc ciężko o jeden oficjalny przepis. Jest to zupa spożywana tradycyjnie w porze Ramadanu. Doskonałym dodatkiem do niej są świeże daktyle.
Najbardziej znane ciasto to Pastilla. To rodzaj francuskiego ciasta z mięsnym lub rybnym farszem. Najbardziej tradycyjna forma to nadzienie z gołębia. Całość jednak posypana jest cukrem pudrem i cynamonem. Ciekawe i smaczne połączenie.
Wszystkie dania kuchni marokańskiej
są smaczne i idealnie doprawione. Świat marokańskich przypraw pozwala na
wyszukane smaki i wyróżnia dania przygotowane przez marokańskich kucharzy i Marokanki
gotujące w domu. Ważną rolę w jadłospisie marokańskim odgrywa chleb, często
wypiekany przez marokańskie kobiety w domu. Ma on okrągły kształt i jest dość
duży. W Maroku chleb jada się do każdego posiłku. Często jedzone potrawy
nabierane są chlebem, bez użycia sztućców.
Bardzo ważną rolę spełniają świeże
zioła i przyprawy. W tradycyjnych daniach nie może zabraknąć kuminu, szafranu , kopru , goździków, cynamonu,
kolendry i imbiru. Niezbędne są też papryka, kminek, pieprz, kurkuma, curry,
czosnek i nasiona czarnuszki . Zioła
stosuje się świeże lub suszone. Najpopularniejsze to pietruszka, rozmaryn,
oregano, koper, tymianek, anyż, liść
laurowy i bazylia.
Klimat Maroka pozwala na wykorzystywanie praktycznie przez cały rok świeżych warzyw i owoców. Położenie geograficzne pozwala na wykorzystywanie ryb w codziennej kuchni. Jest sporo gatunków świeżych ryb, które przygotowuje się na różne sposoby. Ogólnodostępne są też świeże owoce morza.
Klimat Maroka pozwala na wykorzystywanie praktycznie przez cały rok świeżych warzyw i owoców. Położenie geograficzne pozwala na wykorzystywanie ryb w codziennej kuchni. Jest sporo gatunków świeżych ryb, które przygotowuje się na różne sposoby. Ogólnodostępne są też świeże owoce morza.
W daniach
marokańskich oprócz warzyw i oliwek często wykorzystuje się rodzynki, migdały i
orzechy. Natomiast wśród dań mięsnych królują baranina, jagnięcina, wołowina i
drób. Często w tradycyjnej kuchni wykorzystuje się też bób, groch, fasolę,
ciecierzycę i soczewicę. Marokańczycy potrafią wyczarować aromatyczne i smaczne
potrawy z tych składników.
Śniadania w
Maroku ma swe korzenie w kolonizacji francuskiej. Zazwyczaj są one podawane na słodko. Do tego
szklaneczka tradycyjnej słodkiej herbaty miętowej lub kawy. Herbatę w
Maroku pija się kilka razy dziennie. Przygotowywana i podawana jest w
szczególny sposób. Świeże liście mięty zaparza się wrzątkiem. Herbata jest
obwicie słodzona. Podaje się ją w małych tradycyjnych szklaneczkach. Jest to
napój charakteryzujący Maroko. Każdy odwiedzający ten kraj powinien jej spróbować.
Marokańczycy
lubią słodkości i są doskonałymi cukiernikami. Do wykonania ciast i deserów często
wykorzystuje się bakalie i miód. Maroko słynie z ciast i ciasteczek migdałowych i orzechowych.
Będąc na Placu Jemaa el-Fnaa w Marakeszu można się zetknąć z tysiącem smaków i zapachów. Jest to znane turystyczne miejsce, gdzie oprócz straganów można dobrze i smacznie zjeść. W powietrzu unosi się niesamowita mieszanka ziół, przypraw, mięs, warzyw. To wszystko przyciąga nie tylko ciekawych i głodnych turystów, ale i tubylców dobrze znających regionalne potrawy.
Każdy, kto odwiedził Maroko, zapewne oprócz pamiątek przywiózł z sobą wspomnienia o niesamowitych, smacznych i aromatycznych daniach tamtejszej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz