adsense

wtorek, 5 listopada 2013

Kuchnia marokańska

Historia kuchni marokańskiej sięga bardzo dawnych czasów. Kuchnia ta uważana jest za jedną z najsmaczniejszych w całej północnej Afryce. Według smakoszy najlepiej zakosztować jej w marokańskich restauracjach i w domach,gdzie od pokoleń przygotowuje się tradycyjne potrawy. Przez wiele lat jednak zmieniała się i stale dostosowywana była do istniejących trendów i nowych odkryć kulinarnych.  Dania kuchni marokańskiej uznano już dawno temu za jedne z najbardziej bogatych smakowo na świecie. Wiele tradycyjnych dań marokańskich zdobyło swą popularność na wszystkich kontynentach. Przede wszystkim wyróżnia je dobór przypraw, świeżych ziół i sposób przygotowania. Kuchnia bazuje na produktach powszechnie dostępnych w Maroku od wielu lat.


Do najbardziej znanych potraw marokańskich zalicza się tajine (tadżin), który przygotowuje się na wiele sposobów, np. z baraniną, mięsem drobiowym, rybą, lub z samych warzyw. Kolejnym popularnym daniem jest kuskus, rodzaj kaszy podawany z mięsem i warzywami.



Często spożywa się też kuskus na słodko. Najbardziej znaną zupą jest harira. Przygotowuje się ją z soczewicy, ciecierzycy, baraniny, grochu, bobu, pomidorów i innych warzyw. Zupę tę przygotowuje się na wiele sposobów, więc ciężko o jeden oficjalny przepis. Jest to zupa spożywana tradycyjnie w porze Ramadanu. Doskonałym dodatkiem do niej są świeże daktyle.



Najbardziej znane ciasto to Pastilla. To rodzaj francuskiego ciasta z mięsnym lub rybnym farszem. Najbardziej tradycyjna forma to nadzienie z gołębia. Całość jednak posypana jest cukrem pudrem i cynamonem. Ciekawe i smaczne połączenie. 



Wszystkie dania kuchni marokańskiej są smaczne i idealnie doprawione. Świat marokańskich przypraw pozwala na wyszukane smaki i wyróżnia dania przygotowane przez marokańskich kucharzy i Marokanki gotujące w domu. Ważną rolę w jadłospisie marokańskim odgrywa chleb, często wypiekany przez marokańskie kobiety w domu. Ma on okrągły kształt i jest dość duży. W Maroku chleb jada się do każdego posiłku. Często jedzone potrawy nabierane są chlebem, bez użycia sztućców.

Bardzo ważną rolę spełniają świeże zioła i przyprawy. W tradycyjnych daniach nie może zabraknąć kuminu, szafranu , kopru , goździków, cynamonu, kolendry i imbiru. Niezbędne są też papryka, kminek, pieprz, kurkuma, curry, czosnek i  nasiona czarnuszki . Zioła stosuje się świeże lub suszone. Najpopularniejsze to pietruszka, rozmaryn, oregano, koper, tymianek, anyż,  liść laurowy i bazylia.

Klimat Maroka pozwala na wykorzystywanie praktycznie przez cały rok świeżych warzyw i owoców. Położenie geograficzne pozwala na wykorzystywanie ryb w codziennej kuchni. Jest sporo gatunków świeżych ryb, które przygotowuje się na różne sposoby. Ogólnodostępne są też świeże owoce morza. 




W daniach marokańskich oprócz warzyw i oliwek często wykorzystuje się rodzynki, migdały i orzechy. Natomiast wśród dań mięsnych królują baranina, jagnięcina, wołowina i drób. Często w tradycyjnej kuchni wykorzystuje się też bób, groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę. Marokańczycy potrafią wyczarować aromatyczne i smaczne potrawy z tych składników.
Śniadania w Maroku ma swe korzenie w kolonizacji francuskiej. Zazwyczaj są one podawane na słodko. Do tego szklaneczka tradycyjnej słodkiej herbaty miętowej lub kawy. Herbatę w Maroku pija się kilka razy dziennie. Przygotowywana i podawana jest w szczególny sposób. Świeże liście mięty zaparza się wrzątkiem. Herbata jest obwicie słodzona. Podaje się ją w małych tradycyjnych szklaneczkach. Jest to napój charakteryzujący Maroko. Każdy odwiedzający ten kraj powinien jej spróbować.  



Marokańczycy lubią słodkości i są doskonałymi cukiernikami. Do wykonania ciast i deserów często wykorzystuje się bakalie i miód. Maroko słynie z ciast i ciasteczek migdałowych i orzechowych.

Będąc na Placu Jemaa el-Fnaa w Marakeszu można się zetknąć z tysiącem smaków i zapachów. Jest to znane turystyczne miejsce, gdzie oprócz straganów można dobrze i smacznie zjeść. W powietrzu unosi się niesamowita mieszanka ziół, przypraw, mięs, warzyw. To wszystko przyciąga nie tylko ciekawych i głodnych turystów, ale i tubylców dobrze znających regionalne potrawy.  


Każdy, kto odwiedził Maroko, zapewne oprócz pamiątek przywiózł z sobą wspomnienia o niesamowitych, smacznych i aromatycznych daniach tamtejszej kuchni.

 Marokogust.com


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz